SHREDLAGE® to szeroko stosowana w USA metoda kondycjonowania kukurydzy na kiszonkę. Kukurydza jest cięta na duże frakcje o długości od 26 do 30 milimetrów. „Firma CLAAS nabyła tę chronioną patentami technologię. Podobnie jak znane walce z zębami o profilu piły Corncracker SHREDLAGE, które teraz powstają w CLAAS Industrietechnik w Paderborn” - mówi Sebastian Małecki, ekspert CLAAS Polska – „Teraz wspólnie z naszymi partnerami testujemy jej wydajność i zastosowanie” – dodaje.
Więcej mleka
Już pierwsze testy nowej technologii przeprowadzone 2012 przez Uniwersytet Wisconsin w USA wykazały, że SHREDLAGE® znacznie zwiększa efekt strukturalny kiszonki kukurydzianej w żwaczu krowy, a jednocześnie poprawia dostępność skrobi zawartej we wszystkich częściach rośliny. „Mimo tego, że cięcie kiszonki jest dłuższe to pasza jest bardzo dobrze pobierana” – mówić Jacek Rafalski, ze Stadniny Koni „Nowe Jankowice” – „Efektem tego jest w naszym przypadku zwiększenie wydajności krów o 1,4l oraz poprawienie ich zdrowotności” – dodaje. Przyjazna dla krowich żołądków struktura kiszonki dodatkowo poprawia stan zdrowia zwierząt.
Mniej słomy
Jednym z aspektów podkreślanych przez wszystkich testujących hodowców była redukcja ilości słomy w TMR nawet o połowę. Jak wskazuje Małgorzata Lisiecka z GR Tadeusz Lisiecki – „Pomimo zmniejszenia ilości słomy strukturę mieszanki i pobranie suchej masy oceniam bardzo na plus. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na udział procentowy tłuszczu 3,8 i białka 3,5”. Kwestie związane ze zużyciem słomy oraz jakością TMR zauważa także Katarzyna Trochowska ze Stadniny Koni Prudnik, która posiada obecnie około 700 krów mlecznych – „O połowę zmniejszyliśmy zużycie słomy na farmie, a mimo to tłuszcz w mleku utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie”. Zmniejszenie dawek słomy w kiszonce przekłada się także na aspekt ekonomiczny. „Dodatkowy zbiór słomy to dodatkowe nakłady pracy i wydatki – mówi Jacek Rafalski.